Burun Estetiği Ameliyatı

Burun ameliyatı sadece burun görünümünü daha düzgün kılmak amacıyla yapılmamaktadır. Fonksiyonel burun

Burun Estetiği Ameliyatı

Burun Estetiği Ameliyatı

ameliyatları, kişilerin burun tıkanıklığı yaşamaları, solunum güçlüğü çekmeleri gibi durumlarda da devreye girerek yaşanan sorunların kalıcı olarak giderilmesini sağlar. Solunumda güçlük çekmek günlük yaşamı son derece olumsuz etkileyen unsurlardan biridir. Ancak burun ameliyatı ile giderilebilen ve cerrahi müdahalenin zorunlu olduğu durumlarda fonksiyonel yapılabilir. Böylece bireyler kalitesiz uyku, konuşmakta zorlanma gibi sıkıntılardan kurtulmuş olur.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS)

Kronik sinüzit rahatsızlığı yaşayanlar için köklü bir çözüm sunan fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi; sinüs kanallarının açılması amacı ile yapılan bir ameliyattır. FESS olarak da bilinenburun ameliyatı esnasında, endoskopik cihazlar yardımı ile hasta dokular temizlenir, sinüs kanallarındaki tıkanıklık giderilir. Hekimin tecrübe ve becerisinin son derece önemli olduğu bu cerrahi müdahalelerde kullandığımız sinoplasti enstrümanları ile daha güvenli ameliyatlar gerçekleştirebilir. Ameliyat sonrasında hasta bazı önlemler alarak temizlenen poliplerin yeniden oluşmasını önleyebilmektedir.

Radyofrekans ile burun etlerinin küçültülmesi (Alt Konka RF)

Burun etleri olarak adlandırılan alt konkalar burun içerisinde yer alan en önemli organlardan biridir. Solunan havayı nemlendiren, süzen ve salgıları ile burun sağlığını koruyan alt konkalar, bazı kişilerde büyük boyutlarda olabilir ve bu durum çeşitli sıkıntıları beraberinde getirebilir. Büyüklüğü spreyler veya ilaçlar ile kontrol altına alınamadığı durumlarda alt konkalara radyofrekans uygulamaları ile müdahale edilip, ağır cerrahi müdahalelere gerek kalmadan burun etleri küçültülebilir. Bu yöntem ile maksimum iki hafta içerisinde istenilen netice elde edilebiliyor olup, kişi operasyon sonrasında hemen günlük yaşamına geri dönebilir.

Konka Bülloza Cerrahisi

Burun içerisinde, orta kısımda yer alan orta konkaların olması gerekenden daha büyük olması çeşitli sıkıntılar yaşanmasına neden olur. Bireyleri rahatsız edecek düzeye gelebilen bu rahatsızlıklar genelde baş ağrısı, sinüzit atakları ve burun tıkanıklıklarıdır. Bu durumda devreye konka bülloza cerrahisi girmektedir. Bu yöntemde hava ile dolmuş olan kemik yapılarının sadece bir yaprağı endoskopik teknik kullanılarak çıkarılır ve solunum yolu açılmış olur. Müdahale sonrasında tüm şikayetlerinden kurtulan hasta, operasyon sonrasında günlük yaşamına hemen geri dönebilir.

Alt Konka Submukozal Rezeksiyonu

Burun etlerinin idealden daha büyük olması bazı bireylerde kemik iskelet yapısından kaynaklanabilir. Alt konka yani

Dr.Abdülkadir Göksel Burun Estetiği Ameliyatı

Dr.Abdülkadir Göksel
Burun Estetiği Ameliyatı

burun etlerinin iskelet yapısına bağlı olarak büyük olması durumunda radyofrekans tekniği uygulanamaz. Zira bu teknik her ne kadar çok daha kolay uygulanan bir metot olsa da maalesef söz konusu dokunun küçültülmesini sağlayamaz. Bu yüzden alt konkaların üzerini kaplamış olan mukozalar korunarak kemikteki kalınlığa müdahale edilir. Kemik inceltildiğinde sorun tamamen ortadan kalkabilir ve hasta tüm sıkıntılarından bir tek müdahale sonrasında kurtulabilir.

Balon Sinoplasti

Kronik bir hal almış olan sinüzitin cerrahi yöntem ile tedavi edilmesinde FESS adı verilen ameliyat tekniği kullanılır. Bu yöntem esnasında yardımcı olarak kullanılan balon sinoplasti, müdahalenin güvenliğini de kontrol altında tutar. Burnun içerisine şayet polip oluşmamış ise ve sadece sinüs kanallarının darlığı nedeniyle sıkıntı yaşanıyorsa balon sinoplasti tek başına kullanılabilir. Diğer durumlarda ise burun ameliyatlarında yardımcı yöntem olarak devreye girer.

Nasal Valv Cerrahisi

Burun içerisindeki boşluklara havanın girdiği bölge nasal valv olarak adlandırılır. Bu bölgenin dar olması tıpkı diğer istenmeyen durumlar gibi solunumu güçleştirebilir ve hastada ciddi sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde hekim, hastanın solunumda güçlük çekmesinin nedenini çok iyi araştırması gerekir. Şayet nasal valv darlığı nedeniyle hasta nefes almakta güçlük yaşıyosa, devreye nasal valv cerrahisi girmelidir. Bu yöntem tek başına uygulanabildiği gibi, diğer burun ameliyatlarında da yardımcı ve ya ek yöntem olarak kullanılabilir.

 

Örneğin hastanın nefes alması deviasyon yani burun kemiği ve kıkırdağı eğriliğinden kaynaklanıyorsa ve yapılan cerrahi müdahale ile sadece eğrilik düzeltilirse, o ameliyatın başarısından söz edilemez. Zira hastanın sorunu ve sıkıntıları devam edecektir. Bu yüzden nasal valv durumunun da burun ameliyatı öncesi yapılan muayenede titizlik ile incelenmesi gerekmektedir.

Yüzümüzün ifadesinde ve güzelliğinde en önemli katkıyı yapan organ burnumuzdur. Üstelik yüzümüzün en çıkıntılı organı olduğundan dolayı travmalara karşı en savunmasız olan da yine burnumuzdur. İster genetik nedenlerden isterse sonradan oluşan travmalara bağlı olsun eğer burnunuzda yüz hatlarınıza uymayan bir şekil bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız burun estetik ameliyatı ile bu sıkıntıdan kurtulmanız mümkündür. Üstelik günümüzde burun estetiği ameliyatı eskiden olduğu gibi ağrılı, morluk ve şişmenin çok olduğu ameliyatlar olmaktan çıkmış durumdadır. Günümüz tıbbının ileri teknolojisi sayesinde burun estetik ameliyatlarında tampon uygulaması yapmadan burun içerisini düzeltmek mümkün olup, ameliyat sonrası dönemde ağrı ve burun tıkanıklığı yakınmaları da neredeyse hiç olmamaktadır. Göz çevresinde şişme ve morarma ise Hiloterapi maskesi uygulamaları sayesinde  minimum düzeydedir.

Burnumuz aynı zamanda fonksiyonel bir organ olduğundan ameliyat öncesinde yapacağımız detaylı muayene sayesinde burun içerisindeki deviasyon (burun ortasındaki kemik ve kıkırdaktan oluşan duvarın eğriliği), burun etlerinin büyüklüğü (alt konka büyümesi), burun polipleri, kronik sinüzit gibi nefes ve koku almamızı etkileyen hastalıkların tanısını koymakta ve burun estetiği ameliyatı sırasında tüm bu bozuklukları da düzeltmekteyiz. Böylece burun estetik ameliyatı sonrasında burnunuzun daha rahat nefes alması ve sinüzit gibi kronik hastalıklardan kurtulmanız mümkün olabilmektedir.

Burun estetiği ameliyatı öncesi:

  • Burun Ameliyatı öncesi gerçekleştirilen görüşmelerde beklentinizi ve isteklerinizi tam olarak doktorunuzla paylaştığınıza emin olun.
  • Burun Ameliyatı tarihinize karar verirken adet kanamanızın ilk günlerine denk gelmemesine dikkat edin.
  • Devamlı kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bildirin.
  • Aspirin ve benzeri kanamayı artırabilen ilaçları ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanmayın.
  • Burun Ameliyatından önceki günler sigara ve alkol tüketmemeye özen gösterin.
  • Ameliyat öncesindeki gece 24’den sonra yemek yemeyin ve su içmeyin.
  • Hastaneye giderken yanınıza önden düğmeli bir pijama ya da rahat bir kıyafet alın.
  • Ameliyat sonrası ilk saatlerde size yardımcı olabilecek bir yakınınızı yanınızda getirin.
  • Ameliyattan önce sakinleştirici bir ilaç verileceğinden ameliyat ile ilgili endişelerinizden kurtulacaksınız. Bu nedenle eğer gereğinden fazla stres yapıyorsanız bunu doktorunuzla paylaşın.
  • Ameliyattan önce geniz akıntısı, burun akıntısı, boğazda yanma gibi grip belirtileri veya başka bir hastalık belirtisi hissederseniz mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.

 

Burun estetik ameliyatı sonrası :

  • Ameliyathanede tam olarak kendinize gelmeden odanıza alınmazsınız. Bu nedenle ameliyat 2-3 saat kadar sürse de, odanıza gelmeniz biraz daha gecikmeli olacaktır.
  • Odanızda yüzünüzün üzerine uygulanacak ‘Hiloterapi maskesi’ sayesinde olabildiğince az şişlik ve morluk olacaktır.
  • Ameliyatlarımızda klasik burun tamponu uygulaması yapmadığımızdan dolayı ağrı ve şiddetli burun tıkanıklığı yakınmanız olmayacaktır.
  • Burun içerisinde yapışıklık olmasını engelleyen ve nefes almanızı sağlayan silikon splintler ortalama üçüncü gün alınacak ve burun içerisindeki ilk temizlikler yapılacaktır.
  • Burnunuza ilk günlerde sert darbeler almama konusunda dikkatli olmalısınız.
  • Burun ameliyatı sonrasında kafadan geçmeli ve dar kıyafetler burnunuza zarar verebileceği için bu tarz kıyafetler giymemeyi tercih etmelisiniz.
  • Burun üzerinde alçınız varken burnunuz kalkık görünecektir. Bu durum sizi korkutmasın. Alçı alındıktan sonra olması gereken haline yavaş yavaş gelecektir.
  • Burun üzerindeki alçı genellikle 7-8. günlerde çıkartılır ve üç dört gün burnunuzun üzerinde sadece bantlar kalır.
  • 10. Gün bantları kendiniz çıkartabilirsiniz.
  • Yüzünüzdeki bantlar çıktıktan sonra burun ve yüz temizliğinizi alkolsüz toniklerle aşağıdan yukarıya doğru temizleyebilirsiniz.
  • Yüzdeki şişme ve eğer varsa morluklar ilk hafta içinde kaybolacaktır. Bu konuda endişelenmeyin.
  • İlk bir ay en hızlı iyileşme sürecidir.
  • Doktorunuz önermeden burnunuza masaj yapmayın, gerekli olduğu durumda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
  • Burun Ameliyatından sonraki dönemde burun ucunda hassasiyet ya da uyuşukluk olabilir. Ortalama olarak iki, üç ayda bu normale döner.
  • Ancak unutmayın burnunuzun tam olarak şeklini alması uzun bir süreçtir.
  • 6 ay boyunca doktorunuz iyileşmenizi takip edecektir. Özel durumlar dışında bu randevuları aksatmayın.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk üç ay burun cildinde güneş yanığı istemeyiz. Bu nedenle güneşe maruz kalacaksanız en az 50 koruma faktörlü bir krem kullanmanızı öneririz.
  • Ameliyattan sonraki ilk üç ay gözlük takmanızı önermeyiz.
  • 10. Günden sonra rutin günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz.
  • Ortalama olarak birinci aydan sonra spor yapabilir ve yüzebilirsiniz.