Burun Estetiği Ameliyatı

Yüzümüzün ifadesinde ve güzelliğinde en önemli katkıyı yapan organ burnumuzdur. Üstelik yüzümüzün en çıkıntılı burun estetiği ameliyatıorganı olduğundan dolayı travmalara karşı en savunmasız olan da yine burnumuzdur. İster genetik nedenlerden isterse sonradan oluşan travmalara bağlı olsun eğer burnunuzda yüz hatlarınıza uymayan bir şekil bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız burun estetiği ameliyatı ile bu sıkıntıdan kurtulmanız mümkündür. Üstelik günümüzde burun estetiği ameliyatı eskiden olduğu gibi ağrılı, morluk ve şişmenin çok olduğu ameliyatlar olmaktan çıkmış durumdadır. Günümüz tıbbının ileri teknolojisi sayesinde burun estetik ameliyatlarında tampon uygulaması yapmadan burun içerisini düzeltmek mümkün olup, ameliyat sonrası dönemde ağrı ve burun tıkanıklığı yakınmaları da neredeyse hiç olmamaktadır. Göz çevresinde şişme ve morarma ise Hiloterapi maskesi uygulamaları sayesinde  minimum düzeydedir.

Burnumuz aynı zamanda fonksiyonel bir organ olduğundan ameliyat öncesinde yapacağımız detaylı muayene sayesinde burun içerisindeki deviasyon (burun ortasındaki kemik ve kıkırdaktan oluşan duvarın eğriliği), burun etlerinin büyüklüğü (alt konka büyümesi), burun polipleri, kronik sinüzit gibi nefes ve koku almamızı etkileyen hastalıkların tanısını koymakta ve burun estetiği ameliyatı sırasında tüm bu bozuklukları da düzeltmekteyiz. Böylece burun estetik ameliyatı sonrasında burnunuzun daha rahat nefes alması ve sinüzit gibi kronik hastalıklardan kurtulmanız mümkün olabilmektedir.

 

Burun estetiği ameliyatı ile ilgili bilinmesi gerekenler

Burnumuz, yüzümüzün güzelliğini ortaya çıkaran ve sağlığımız açısından vazgeçilmez önemi olan bir organdır. Genetik nedenlerden ya da sonradan oluşan travmalara bağlı olarak eğer burnunuzda yüz hatlarınıza uymayan bir şekil bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız burun estetiği ameliyatı ile bu sıkıntıdan kurtulmanız mümkündür.

Tıpta rinoplasti olarak isimlendirilen burun estetiği, estetik cerrahi ameliyat grubunun en hassas alanıdır. Burun estetiği ameliyatı ile doğal ve güzel görünüm sağlamak amaç edinildiği için, doktor seçimi, ameliyat öncesinde gerçekleştirilen muayeneler ve kişiye göre yapılan ön tasarım çalışması çok önemlidir.

Burnumuz aynı zamanda fonksiyonel bir organımız olduğu için burun estetiği ameliyatlarında estetik açıdan memnun olmadığımız sorunların giderilmesinin yanı sıra, septum deviasyonu diye adlandırılan iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri ve bununla alakalı olarak yaşanan nefes alma zorluğu gibi problemler de giderilebilir. Böylece burun estetiği ameliyatı ile istenilen görünüm kazandırılırken, fonksiyonel anlamda yaşanılan sıkıntılar da çözüme kavuşturabilir.

Kimler burun estetiği yaptırabilir?

Burun estetiği ameliyatı, ergenlik çağının tamamlanması sonucu burun şeklinin son halini alması itibariyle

Burun Estetik Ameliyatları

Burun Estetik Ameliyatları

gerçekleştirilebilir. Çok acil bir burun eğriliği ya da kırık burun durumu yoksa kadınlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren eğri ve kırık burun estetik ameliyatı yaptırılabilir.

Burun estetiği ameliyatı öncesi iç ve dış muayene

Burun estetiği ameliyatı öncesi iç ve dış kısım olmak üzere uygulanan iki tür muayene vardır.

Dış muayenede burun cildinin yapısı, kemik, kıkırdak şekli, simetri durumu, ve burun ucunun pozisyonu incelenir. İç muayenede ise; burun tıkanıklığı, nefes alma problemlerine yol açan septum deviasyon, burun etlerinin durumu ve büyüme sorunu olup olmadığı değerlendirilir. Her iki muayenin verileri ile doktorun görüşü, hastanın beklentisi harmanlanır ve ameliyat sonrasındaki görünüm için tasarım yapılır.

İdeal burun nasıl olmalı?

Burun estetiği ameliyatında, kişiye uygun doğal bir burun görüntüsü elde etmek için yüzün bir bütün olarak değerlendirmesi gerekir. Çoğu kişi dikkat etmese de yüzdeki asimetrik bozukluklar, burun, alın, çene ve yanak oranlarının uyumsuzluğu ameliyat sonrasındaki başarılı sonucu etkileyen önemli ayrıntılardır. Bu nedenle yüz analizi aşamasında doktorunuzun gözlemlediği ve sorunun çözümü için size önerebileceği ek uygulamalar kimi zaman burun ameliyatınızın başarısını etkileyen en önemli faktör olabilmektedir. Örneğin çene ya da alnınız burnunuza göre geride ise sadece burnunuzun ameliyat edilmesi burnunuzu ve yüzünüzü güzelleştirmek yerine, oranları daha da bozup, ameliyatlı burun görüntüsüne yol açabilir. Bu da doğal görünüm isteyen hastaların beklentisini karşılamayacaktır.

İdeal burun; kişinin yüzüne en uygun ve yüzün diğer kısımlarına orantılı burundur. Unutmamalı ki herkesin yüz oranı farklıdır ve bir başkasında beğenilen burun şekli sizde güzel durmayabilir.

Septum Deviasyonu nasıl anlaşılır?

Burun estetiği ameliyatı aynı zamanda nefes almayı da kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirilir. Burun deliklerinin arasındaki kıkırdak ve derinleştikçe kemik yapıya dönüşen bölmeye septum adı verilir. Septumun sağa veya sola doğru kaymasına da septum deviasyonu denir. Septum deviasyonu çoğu insanda doğuştan var olan bir durumdur; fakat bir çok kişi bunu fark etmemektedir.

Septum deviasyonu burun tıkanıklığı yaptığında veya dışarıdan eğri görünüm yansıttığında kendini gösterir.

Septum deviasyonunun belirtisi, burun deliklerinden biri daralırken diğer burun deliği daha geniştir, böylece ortaya çıkan eşitsizlik burun deliklerinden geçen hava miktarını etkiler. Geniş olan burun deliğinden daha fazla hava geçerken dar olan taraftan daha az hava geçer. Beden, bu hava sirkülasyonunu düzenlemek için geniş olan delikte ‘konka’ diye adlandırılan burun etleri büyür. Böylece her iki burun deliğinde de tıkanma başlar.

Bu durum iç muayene sırasında ortaya çıkar ve burun estetiği ameliyatında çözülmesi gereken sorunlar arasına eklenir.

Burun estetiği ameliyatı sırasında yaşanan süreç

Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında donanımlı bir hastanede gerçekleştirilmelidir. Operasyonun ortalama süresi 2- 2,5 saattir. Yapılacak işlemlerin detayına göre süre bazen uzayabilir.

Burun estetiği ameliyatı esnasında kemik ve kıkırdaklara, daha önceden tasarımı yapılmış ve kişiye uygun görülen şekil verilir. Kemik ve kıkırdaklarda fazlalık varsa alınır, eksiklik varsa tekrar kemik ve kıkırdak parçaları ile dolgu uygulaması yapılır.

Burun estetiği ameliyatı  genel olarak açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılır. Açık rinoplasti (burun estetiği) tekniği ile burun kıkırdak ve kemik yapıları daha ayrıntılı şekillendirilebildiğinden burun uç kısmında problemi olan kişilerde açık teknik burun ameliyatı kullanılması daha uygundur. Kapalı teknik rinoplasti ile burun şekillendirilirken tüm kesiler burun içerisine gizlendiği için burunda dıştan görünen bir iz kalmamaktadır. Kapalı rinoplasti burunda ciddi bir şekil bozukluğu yoksa tercih edilir.
Günümüzde estetik burun ameliyatlarındaki önemli yeniliklerden biri de bez tampon kullanılmamasıdır. Burun içi örtüsü dikilerek, tampon baskısına gerek olmaması sağlanır. Nadiren, operasyon sonunda sızıntı çoksa nefes alıp vermeye izin veren, içinde küçük bir boru olan basit silikon aparatlar kullanılabilir. Burun ameliyatının bitiminde burun cildi üstüne önce ince bir bant, arkasından plastik bir kalıp yerleştirilir. Ameliyat sonrasında genellikle hastanın 1 gece hastanede kalması önerilir.

Ameliyat sonrası yaşananlar

Tampon uygulanmayan estetik burun ameliyatlarında ameliyat sonrasında ağrı hissedilmediğinden dolayı anesteziden uyanma aşaması da son derece konforludur. Burun estetiği ameliyatı sonrasında odanıza döndüğünüzde yüzünüze uygulanacak soğutucu maskeler sayesinde şişlik ve morluk da eski dönemlere oranla son derece az görülmektedir. Burun içerisinin temizlenmesi ve varsa silikon desteklerin alınması yaklaşık olarak ameliyattan sonraki üçüncü gün, burun üzerindeki alçının alınması ise ameliyattan sonraki 8. gün yapılmaktadır. Ameliyattan sonraki ilk hafta hastanın cilt tipine göre hafif morluklar, ilk bir aylık dönemde de burun içerisinde kabuklanmalar olabileceğinden burun tıkanıklığı yakınması görülebilir. İlk  aydaki hızlı iyileşme süreci sonrasında burun dışındaki şişlikler yavaş bir şekilde inmeye ve burun şeklini almaya devam eder. Bu süreçte, burun estetiği ameliyatının ardından ilk aylarda burnu güneş ışığından, gelebilecek darbelerden korumalı, ayrıca gözlük yerine lens tercih edilmelidir. Uzun dönem iyileşme süreci 6 ay ile bir yıl arasında değişebilmektedir.

Uzun iyileşme süreci boyunca doktorunuzun takibinde olmanız ve fotoğraflarınız çekilerek kontrollerinizin yapılması ileride problem yaşama olasılığınızı azaltacaktır.

Burun estetiği ameliyatı öncesi:

  • Ameliyat öncesi gerçekleştirilen görüşmelerde beklentinizi ve isteklerinizi tam olarak doktorunuzla paylaştığınıza emin olun.
  • Ameliyat tarihinize karar verirken adet kanamanızın ilk günlerine denk gelmemesine dikkat edin.
  • Devamlı kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bildirin.
  • Aspirin ve benzeri kanamayı artırabilen ilaçları ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanmayın.
  • Ameliyattan önceki günler sigara ve alkol tüketmemeye özen gösterin.
  • Ameliyat öncesindeki gece 24’den sonra yemek yemeyin ve su içmeyin.
  • Hastaneye giderken yanınıza önden düğmeli bir pijama ya da rahat bir kıyafet alın.
  • Ameliyat sonrası ilk saatlerde size yardımcı olabilecek bir yakınınızı yanınızda getirin.
  • Ameliyattan önce sakinleştirici bir ilaç verileceğinden ameliyat ile ilgili endişelerinizden kurtulacaksınız. Bu nedenle eğer gereğinden fazla stres yapıyorsanız bunu doktorunuzla paylaşın.
  • Ameliyattan önce geniz akıntısı, burun akıntısı, boğazda yanma gibi grip belirtileri veya başka bir hastalık belirtisi hissederseniz mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.

Burun estetik ameliyatı sonrası :

  • Ameliyathanede tam olarak kendinize gelmeden odanıza alınmazsınız. Bu nedenle ameliyat 2-3 saat kadar sürse de, odanıza gelmeniz biraz daha gecikmeli olacaktır.
  • Odanızda yüzünüzün üzerine uygulanacak ‘Hiloterapi maskesi’ sayesinde olabildiğince az şişlik ve morluk olacaktır.
  • Ameliyatlarımızda klasik burun tamponu uygulaması yapmadığımızdan dolayı ağrı ve şiddetli burun tıkanıklığı yakınmanız olmayacaktır.
  • Burun içerisinde yapışıklık olmasını engelleyen ve nefes almanızı sağlayan silikon splintler ortalama üçüncü gün alınacak ve burun içerisindeki ilk temizlikler yapılacaktır.
  • Burnunuza ilk günlerde sert darbeler almama konusunda dikkatli olmalısınız.
  • Burun ameliyatı sonrasında kafadan geçmeli ve dar kıyafetler burnunuza zarar verebileceği için bu tarz kıyafetler giymemeyi tercih etmelisiniz.
  • Burun üzerinde alçınız varken burnunuz kalkık görünecektir. Bu durum sizi korkutmasın. Alçı alındıktan sonra olması gereken haline yavaş yavaş gelecektir.
  • Burun üzerindeki alçı genellikle 7-8. günlerde çıkartılır ve üç dört gün burnunuzun üzerinde sadece bantlar kalır.
  • 10. Gün bantları kendiniz çıkartabilirsiniz.
  • Yüzünüzdeki bantlar çıktıktan sonra burun ve yüz temizliğinizi alkolsüz toniklerle aşağıdan yukarıya doğru temizleyebilirsiniz.
  • Yüzdeki şişme ve eğer varsa morluklar ilk hafta içinde kaybolacaktır. Bu konuda endişelenmeyin.
  • İlk bir ay en hızlı iyileşme sürecidir.
  • Doktorunuz önermeden burnunuza masaj yapmayın, gerekli olduğu durumda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
  • Ameliyattan sonraki dönemde burun ucunda hassasiyet ya da uyuşukluk olabilir. Ortalama olarak iki, üç ayda bu normale döner.
  • Ancak unutmayın burnunuzun tam olarak şeklini alması uzun bir süreçtir.
  • 6 ay boyunca doktorunuz iyileşmenizi takip edecektir. Özel durumlar dışında bu randevuları aksatmayın.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk üç ay burun cildinde güneş yanığı istemeyiz. Bu nedenle güneşe maruz kalacaksanız en az 50 koruma faktörlü bir krem kullanmanızı öneririz.
  • Ameliyattan sonraki ilk üç ay gözlük takmanızı önermeyiz.
  • 10. Günden sonra rutin günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz.
  • Ortalama olarak birinci aydan sonra spor yapabilir ve yüzebilirsiniz.

Detaylı bilgi için Burun Estetiği linkini ziyaret edebilirsiniz.