Gürültü Sağlığımızı Tehdit Ediyor
İstenmeyen ya da rahatsız eden her sese gürültü deriz. Gürültünün yalnızca kulağımıza zarar verdiğini düşünür ve gürültülü yerlerde kulağımızı kapatarak bu etkiden kurtulduğumuzu sanırız. Oysa gürültü sadece kulağı değil, vücudumuzun diğer organlarını da etkiler ve hastalanmalarına yol açar.
Tüm Vücudu Etkiler
En başta gürültüye bağlı işitme kaybı, kulak ağrısı, çınlaması, konuşmayı anlama bozuklukları, denge bozuklukları gibi kulak üzerinde olumsuz etkileri görülmektedir. Kulakla ilgili bozuklukların yanı sıra uyku bozuklukları, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve strese bağlı olarak bağışıklık sistemini de dolaylı olarak etkiler, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, cinsel isteksizlik ve iştah kaybı gibi çeşitli bulguların görülmesinden de sorumlu tutulur.
Yaşlandıkça Zararı Artıyor
Gürültüden duyulan rahatsızlık yaşla artmaktadır. İleri yaşla birlikte çevreye karşı toleransın azalması ve konuşmayı anlamada duyulan güçlük buna neden gösterilmektedir. Araştırmalarda sosyal statü yükseldikçe gürültüden hoşnutsuzluğun arttığı da gözlenmiştir.
Koruyucu Kullanmak Gerekiyor
Dikkat, algı ve bellek gerektiren işler üzerinde gürültünün olumsuz etkileri kanıtlandığı için bir çok endüstriyel iş alanında kulak koruyucularının kullanımı zorunludur. Bu sadece kişinin kulak sağlığını korumakla kalmaz verimliliği de artırır.