Burun Estetiği (Rinoplasti)
Burun Estetiği ile burnun anatomik özelliği korunarak doğal burun görünümü kazandırılabilir. Rinoplastinin amacı, burnun şeklinde, genel görüntüsünde ve yapısında değişiklik yaparak yüz ile orantılı hale getirebilmektir. Burun estetiği ameliyatının açık veya kapalı teknikle uygulanmasının, hastanın burun şekline ve istediği modele, burnun iç sorunlarına ve doktorun tercihine bağlı olarak değiştiği söylenebilir. Açık burun estetiği tekniği, burun ucunda ve kıkırdak çatıda sorun fazlaysa uygulanır. Kapalı burun estetiği tekniğinde ise burun ucunda aşırı şekil bozukluğu yoksa uygulanabilir.
Rinoplasti – Burun Estetiği
Burun estetiğinde amaç, burnun yapısında değişiklikler yapmak, yüz ile uyumlu görünüm kazandırarak doğal birgörünüm ortaya koymak ve burunda iç sorun yaşanıyorsa bu problemleri ortadan kaldırmaktır.
Burun estetiği ameliyatında burun delikleri veya kemer diye tabir edilen kısmın şekli değiştirilebilir, büyütüp küçültülebilir, burun ucu daha kalkık, daha dar veya daha geniş şekil verilebilir.
Burun kemiği eğriliği oldukça sık görülen bir durumdur. Deviasyon adı verilen bu eğrilik derecesi hava yollarını tıkayacak kadar büyük ise nefes alma zorluğu yaşanır. Bu soruna yol açan eğrilikte, burun estetiği ameliyatı gerçekleştirilir. Böyle bir sorun karşısında yaşanan duruma septoplasti denir.
Burun Estetiği Sorularınızın Cevapları
Herhangi bir burun estetiği operasyonunda amacım sorulduğunda, cevabım her zaman aynıdır: size
“görmeyeceğiniz” bir burun vermek.
Böyle söyleyince biraz mantıksız gelmiş olabilir. Önünüzde burun estetiği ve burun estetiği ameliyatına odaklanmış bir yazı var, ve ben size görünmeyecek bir burundan bahsediyorum…
İzin verin açıklayayım. İnsanların herhangi bir şeye, örneğin Mona Lisa’ya baktıklarında gözlerine ilk çarpan şeyi yada birisiyle konuşurken nereye odaklandıklarını araştıran “görsel alan” çalışmaları vardır. Bu çalışmalara göre, insan beyni birisiyle konuşurken onun gözlerine bakarak onunla bir bağlantı kurmak ister. Burun estetiğinin amacıda benim için aynı; gözleriniz öne çıkarken burnunuz “görünmez” olmalı. Tabiri caizse gözleriniz başrol oyuncusuyken, burnunuz figüran olmalı.
Dikkati burnunuzdan çekmek, aslında onu dikkat çekmeyecek, operasyon geçirdiğiniz belli olmayacak kadar doğal bir şekilde düzeltmek demektir.
Yüz estetiğinin sırrı, yüzü dengeli bir görünüme kavuştururken bir yandan da kişinin karakteristik özelliklerini kaybetmemektir. Benim bu kitabı yazmaktaki amacım, senelerdir edindiğim tecrübeyi sizlerle paylaşmak ve aklınızda burun estetiği ile ilgili oluşabilecek soruları cevaplamak.
Bu yaygın fakat karmaşık prosedürü o kadar çok tamamladım ki, artık burun estetiği yaptırmayı düşünenlerin endişelerini, aklından geçenleri, operasyondan önce bilmek istediklerini öğrendim diyebiliriz. Benim kendi muayenelerimde ilk yaptığım şey, kendi gördüklerimi paylaşmadan önce, hastalarıma burunları ile ilgili neyi değiştirmek istediklerini sormaktır. Anlatılanları, ve anlatılmayanları dikkatle dinlerim. Eğer siz bana “Burun deliklerim çok büyük,” derseniz bu size farklı bir şey, bir cerrah olarak bana ise bambaşka bir şey ifade edebilir. Bu nedenle karşındakini anlamak amacıyla oturup dikkatlice dinlemek önemlidir. Ancak bu şekilde beklentilerinizi belirleyebilir ve onlara birlikte ulaşabiliriz.
Bazı durumlarda, hastalar endişelerini doğru bir şekilde dile getiremeyebilir. Ancak o zaman “İsterseniz ben size gördüklerimi söyleyeyim. Önce tıbbi terimler kullanacağım, ama ondan sonra üzerinden geçerek anlayabileceğiniz bir şekilde açıklayacağım,” derim. Sonra burnunuzu inceleyerek gördüklerimden bahsederim.
Eğer bu vakti ayırıp sizi gerçekten dinlemezsem, sizin için önemli olan bir noktayı kaçırabilirim. Bazıları için endişelerini karşılarındakiyle paylaşmanın zor olduğunun farkındayım. Ancak lütfen aklınızdaki her şeyi benimle paylaşın. İstediğiniz ve istemediğiniz her şeyi bana söyleyin. Rahatsız olduğunuz burnu hayalinizdeki hale getirebilmek için yeteneğimi ve tecrübemi kullanmama izin verin ki ikimizin de gurur duyacağı bir sonuç elde edelim.
Burun estetiği konusunda bu kadar başarılı olmamın bir nedeni de, hastalarımın bakış açılarına ve yorumlarına verdiğim değerdir. Tabii ki burada yıllarca çalışmanın ve hünerin önemli rolü var, fakat her operasyon için o hastadan öğrendiklerim, onların düşünceleri ayrı önemli.
Her sene yüz binlerce kişi, burunlarını daha güzel bir görünüme kavuşturmak için estetik cerrahlarla görüşür. Sizin gibi onlar da burunlarından ya da burunlarının seneler içinde aldığı şekilden memnun olmayabilir, ya da seneler önce oluşan bir hasarı düzelttirmek isteyebilirler. Her durum ve şartta, mutlak bir gerçek vardır: hiçbir şey bir insanın görünümünü burnunun şekli ve boyu kadar değiştiremez, bu nedenle en ufak bir müdahale bile görünümünüzde büyük fark yaratabilir.
“Hiçbir yazı aklınızdaki tüm soruları cevaplayıp endişeleri gideremese de, bunun büyük ölçüde bunu başarmış olduğunu umuyorum”
Başarılı burun estetiği ameliyatı, hasta ile cerrah arasında iyi iletişim gerektirir. Bu güven gerektirir, ve gerçekçi beklentilerle operasyon öncesi yaptığınız tüm görüşmelerde perçinlenir. Size özel durumları, aklınızdaki soruları mutlaka kendi doktorunuza iletin.
“Ben bu mesleği özellikle tatminkar buluyorum. Bir insanın yüzüne yakışan bir burun yaratmak ya da nefes alış verişini rahatlatmak, onun kendine güvenini olumlu yönde geliştirmek hayatımın işi diyebilirim”
Hastalarımın yaşam kalitesini arttırmakta bu denli fark yaratacak bir rol oynamak gerçekten çok heyecan verici.
Uzmanlığımı, bilgimi ve tecrübemi sizinle paylaşmak benim için çok keyifliydi. Sonunda neye karar verirseniz verin, yazdıklarımdan faydalandığınızı umuyorum.
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Sorulan Sorular Ve Cevapları
Ameliyat Öncesi
Burun estetiği operasyonu acılı mıdır?
Ameliyat esnasında siz anestezinin etkisinde olacağınızdan, operasyon süresince herhangi bir acı hissetmeyeceksiniz. İlk birkaç gün tüm hastalara ağrı kesici verilir. Ancak çoğu hastanın ağrı şikayeti olmadığından, ilaçlardan yalnızca ağrı kesici alırlar. Nadiren, ilk gece için daha sert bir ağrı kesici kullanmak isteyen de çıkabilir. Rastladığım en yaygın şikayet, operasyon gecesi burundan nefes almada zorlanmadır. İlk gece yerleştirdiğimiz burun içi pansumanları sonraki gün çıkardığınızda daha rahat nefes almaya başlayacaksınız. Ameliyat sonrası muayeneye gelen hastalarımızın çoğu, hafta boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtir.
“Sarkık Kolumella” nedir?
Kolumella; dudağın üzerinde, burun deliklerinin arasındaki orta kısımdır. Profilden bakıldığında bu kısım sarkık ise, sarkık kolumella olarak adlandırılır. Burun estetiği esnasında sarkık kolumella düzeltilerek daha dengeli ve genç bir yüz elde edilebilir.
Burun estetiği operasyonunun komplikasyonları ya da riskleri var mıdır?
Her cerrahi operasyonda belli bir miktar risk ve komplikasyon potansiyeli vardır. Cerrahınızın görevi bunları idare etmek ve sizi bilgilendirmektir. Benim genellikle hastalarımı bilgilendirdiğim konular enfeksiyon ve kanama riskidir. Her ne kadar operasyon sonrası aşırı kanama çok, çok nadir görülse de, benim görevim hastalarımı bu olasılıktan haberdar etmektir. Eğer böyle bir durum meydana gelirse, operasyondan hemen sonraki birkaç saat içinde oluşacaktır. Bu durumda kişi hemen doktorunun olduğu yere gelerek çaresine baktırmalıdır.
Kozmetik burun estetiği ameliyatımı başka bir yüz operasyonuyla birleştirebilir miyim?
Kısaca cevaplamak gerekirse, evet. Çoğu hasta burun estetiğini başka bir yüz ameliyatıyla, hatta vücut operasyonuyla birlikte yaptırır. Örneğin hastaların göz kapağı operasyonuyla ya da göğüs büyütme operasyonuyla bir arada burun estetiği de yaptırmaları az rastlanan bir durum değildir. Yalnızca, doktorunuzla farklı prosedürler hakkında bir muayene ve inceleme gerektirir.
Doktoruma burun estetiği operasyonu yaptırmış diğer hastalarla konuşmak istediğimi belirtmek uygun olur mu?
Tabii ki. Hastalarımızın kendilerininkine benzer operasyonlar geçirmiş eski hastalarımızla iletişime geçmesini destekliyoruz. Hasta ne kadar iyi bilgilenirse o kadar iyidir, ve bu kesinlikle anlaşılabilir bir istektir.
Sağlık sigortam burun estetiği ameliyatımı karşılar mı?
Bazı durumlarda, burun estetiği operasyonunuzun tutarının bir kısmı sağlık sigortanız tarafından karşılanabilir. Bu genellikle hastanın yamulmuş bir burun direği olduğunda, nazal valv cerrahisinde, ya da operasyon hastanın eski bir incinme veya hasarıyla ilgili olduğunda olur. Bu gibi durumlarda, burnun yeniden yapılandırılmasının nefes almayla ilgili olan kısmı hastanın sağlık sigortası tarafından karşılanabilir. Eğer operasyon tamamen estetik nedenlerden dolayı düşünülüyorsa sağlık sigortalarının kapsamında değildir ve tamamen hastanın sorumluluğundadır. Bedelin ne kadarının sigorta tarafından karşılanıp karşılanmayacağını başından bilmeleri açısından, bu daha ilk muayenede konuşulmalıdır.
Cerrahın ücreti genellikle ( xxxx ) TL’den başlar ve bazı etkenlere göre artar. Buna operasyon odası ve anestezi masrafları da dahildir.
Peki ya nefes alma problemimi düzelttirirken bir yandan da estetik olarak burnumun şeklini düzelttirirsem?
Burnunuzun dış görünümünü değiştirmek kozmetik sayılacağından, sağlık sigortanız bunu karşılamaz. Genellikle kapsamlarında olan tek şey tıbbi olarak nefes alma probleminizin çözülmesidir. Ekstra ödemeler, sonraki senenin anlaşmaları vb. konular için yine de sağlık sigortası şirketinizle görüşmeniz gerekir.
Cerrah seçerken Afrikalı Amerikanlar için ayrıca bir tavsiyeniz olur mu?
Mesleğinde yetkin burun estetiği cerrahları, her türlü etnik kökenden hastayı ameliyat edebilir. Tecrübeli bir cerrah seçmeye dikkat edin ki operasyonunuzu tamamlarken burnunuzun ve yüzünüzün etnik kökenini bozmasın.
Kokain bağımlılığı sonucunda burnumun içinde, burun deliklerimin arasında bir boşluk oluştu. Onu doldurabilir misiniz?
Evet. Bahsettiğiniz şey, septal perforasyonudur. Bu tür operasyonlarda başarı oranı %100 olmadığından, doktorun değerlendirmesi önemlidir. Burnun ön tarafına yakın, küçük delikler daha kolay onarılabilirken delik büyüdükçe genellikle burnun arkasına doğru ilerler ve tedavi etmesi daha zor olur. Bu yüzden operasyon öncesi, bu konuda tecrübeli uzman bir cerrahın değerlendirmesi önemlidir. Bir operasyonlara başlamadan tüm gerekli değerlendirmeleri yaptığımızdan, başarı oranımız oldukça yüksektir.
Burun estetiği operasyonundan sonra sağlıklı bir şekilde iyileşmeye engel olacak tıbbi durumlar nelerdir?
Başarılı bir burun operasyonunu tehdit eden durumlar genellikle burnun iç yapısıyla ilgilidir, ve çok nadir görülür. Örneğin burnun kıkırdak dokusunu etkileyen Wegner granulomatosis (WG) sendromuna sahip birisi, benim fikrimce operasyon için uygun olmaz. Komplikasyon riski çok yüksek olacağından ve hastalarımızın sağlığına önem verdiğimizden, ameliyatı yapmayız. Bunun haricinde sağlıklı bir iyileşmeye engel olacak pek az tıbbi durum vardır.
İlk muayeneyle burun estetiği operasyonu arasında ne kadar zaman olmalıdır?
Bu kişiye bağlıdır. Genellikle hastalar muayeneden çıktıktan bir ila dört ay sonrasına operasyon randevusunu da ayarlar. Şehir dışından gelen hastalarımız vakitlerini iyi değerlendirmek için arada daha az zaman bırakır. Ancak operasyonu muayeneden altı, hatta sekiz ay sonrasında yaptırmak isteyenler bile olabilir. Doktorun elinde bilgisayar çıktıları ve detaylı notlar olacağından, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin hastanın durumunu ve istenen sonucu gayet net hatırlıyor olacaktır. Ben, hastalarım operasyona hazırlanırken onlarla bir kez daha cerrahi planın üzerinden geçerim ve bütün detaylardan emin olurum.
Kesikler nereye açılır?
Biz operasyonlarımızın çoğunu endonazal olarak gerçekleştiriyoruz. Bu yaklaşımda, kesikler burnun içinden açılıyor. Bunun nedeni, iyileşme sürecinin daha hızlı olması ve daha az hasar vermesidir. Bazı durumlarda burnun taban kısmında kesik açılması gerekebilir. Bu dış kesiği kullanmak tamamen kabul edilebilir, üstelik çoğu cerrahın da tercih ettiği bir yöntemdir. Biz, gerek olmadığı sürece bu yönteme başvurmamanın hastanın yararına olduğuna inanıyoruz. Bazı ender durumlarda hastanın burun deliklerinin yapısına bağlı olarak buna ihtiyaç duyulabilir. Eğer böyle bir durumsa varsa mutlaka hastalarımızı bilgilendiririz.
Burun estetiği operasyonu sonrasında belirgin ameliyat izlerim olacak mı?
Cilt üzerinde açılan her kesik, bir iz bırakır. “Ameliyat izi” denince akla büyük, çirkin dikişler geliyor. Ancak estetik burun operasyonlarında açılan kesikler ve dikişler çok daha kontrollü bir şekilde yapıldığından, gözle görülmeleri çok zordur. Açık burun operasyonlarında burnun tabanında küçük bir dikiş izi kalır. Endonazal, yani kapalı operasyonlarda ise kesikler zaten burnun içinde olduğundan bütün izler de içeride kalır. Açık operasyon yapmamızı gerektiren bir durum olursa bunu önceden hastamızla paylaşır, onu bilgilendiririz.
Burun estetiği operasyonunun alternatifleri var mıdır?
Burun estetiği operasyonunun birkaç alternatifi vardır, ancak bunlar sınırlıdır.
Burun estetiği operasyonundan sonra burnun daha fazla aktığı doğru mudur?
Hayır. Belki operasyondan hemen sonraki 1-2 hafta için bu geçerli olabilir ancak bana henüz böyle bir şikayette bulunan bir hastam olmadı.
Sigara içmek burun estetiği operasyonundan sonra iyileşmemi etkiler mi?
Tam olarak değil. Çoğu cerrahi operasyonda, sigara içmek iyileşmeyi etkiler. Ancak burun estetiği operasyonunuz kapalı, yani endonazal olarak yapılacaksa, cildin iyileşmesi açık operasyonlardaki kadar etkilenmeyecektir. Biz doğal olarak elimize geçen her fırsatta hastalarımızı sigara kullanımına karşı uyarıyoruz ancak endonazal durumlarda sigara içmenin iyileşme sürecine bir zararı yoktur.
Homeopatik ilaçların şişmeyi ve morarmayı azalttığı doğru mudur?
Homeopatik ilaçların faydalı olduğuna dair bilimsel bir bulgu yoktur, ancak bunları kullanmak isteyen hastalarımızı destekleriz. Bunlardan fayda gördüğünü söyleyen hastalarımız oldu. Şişkinliği ve morarmayı minimize etmenin en etkili yolu, cerrahınızı seçerken tecrübeli ve yetenekli olmasına, etkili ve nazik bir operasyon stilinin olmasına dikkat etmektir.
Burnu yeniden yapılandırırken greft gerekirse nasıl bir malzeme kullanıyorsunuz?
Bizim yöntemimizde, öncelikli greft hastanın kendi kıkırdak dokusudur. Nazal septum, septal kıkırdak gerektiğinde almak için çok uygundur, bu da burun estetiği operasyonu esnasında yapılır. Ancak bazı durumlarda fazladan greft gerekebilir. Böyle vakalarda kulağın strüktürel olmayan kısımları ya da esnek bir yapıya sahip olan kaburga kemiğinden bir parça kullanılabilir.
Burun estetiği operasyonum esnasında uyuyor mu olacağım?
Evet. Burun estetiği operasyonları genel anestezi ile yapılır. Genellikle ameliyat 1-2 saat sürer.
Operasyon sabahı kahvaltı edebilir miyim? Anesteziden uyandıktan ne kadar sonra bir şey yiyebilirim?
Hayır. Diğer tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi burun estetiği operasyonundan bir gece önce de geceyarısından sonra bir şey yememelisiniz. Hasta anesteziden uyandıktan yaklaşık bir saat sonra yiyip içmeye başlayabilir.
Operasyonumdan hemen sonra eve gidebilir miyim?
Evet. Operasyondan çıktığınızda yaklaşık bir saat gözetimimizde kaldıktan sonra yanınızda refakatçinizle birlikte evinize gidebilirsiniz.
Arabamla geldiysem eve kendim kullanarak dönebilir miyim?
Hayır. Genel anestezi almış olacağınızdan, ilaç vücudunuzdan tamamen atılana kadar en az 24 saat araç kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Operasyondan sonra evde birinin yardımına ihtiyaç duyacak mıyım?
Pek sayılmaz. Operasyonu geçirdiğiniz gece doktorunuzun aranması gerekirse diye yanınızda birinin olmasını genel olarak sağlıklı buluyoruz. Örneğin hastanın o gece midesi bulanırsa, başka birisinin telefonu alıp doktoru araması daha rahat olacaktır.
Burun estetiği operasyonumdan sonra dikişler ne zaman alınacak?
Hemen hemen tüm burun estetiği operasyonlarımız endonazal, yani kapalı olarak yapıldığından, dikişlerin alınması gerekmez. Burun içine atılan dikişler zamanla kendi kendine çözünür. Dikiş gerektiren bir prosedür uyguladığımızda ise burnun tabanına küçük dikişler atılır ve bunlar da operasyondan yaklaşık bir hafta sonra alınır.
Bu çözünebilir dikişlere alerjik olmak mümkün müdür?
Mümkündür, ancak pek olası değildir. Hafif bir kaşıntı yapmaları daha yaygındır. Alerji pek görülmemekle birlikte, görülmesi durumunda dikişler alınır.
Yara dokusuna yardımcı olması için bana kortizon verilecek mi?
Genellikle verilmez. Derisi çok kalın olan hastalarda ya da yüzün çok şişmesi durumunda burnun ucunun üst kısmına çok küçük bir miktar uygulanabilir. Açık operasyonlarda şişme daha çok olacağından, bu tür ameliyatlarda kortizon verilme ihtimali daha yüksektir.
Burun estetiği operasyonundan sonra kaç defa kontrole gelmem gerekecek?
Biz genellikle hastalarımızı operasyondan bir hafta, bir ay, üç ay ve son olarak da bir sene sonra görmek isteriz.
Ameliyattan sonra takılan atel ne kadar zaman sonra çıkarılacak?
Burnunuzun dışına takacağımız hafif metal atel, operasyondan yaklaşık bir hafta sonra çıkarılacak.
Ne zaman sümkürebilirim?
Hastalarımıza operasyondan sonraki hafta boyunca sümkürmemeyi öneriyoruz. Birinci haftadan sonra burnunuzu tuzlu suyla çalkalayarak temizlemeye ve hafifçe sümkürmeye başlayabilirsiniz. Bu ilerleyen vakitlerde de içeride oluşan kabukların temizlenmesini, daha rahat nefes alıp verebilmenizi sağlayacaktır.
Operasyonumdan sonra gözlüklerimi takabilir miyim?
Evet. Yalnız, burnunuza baskı yapmaması gerekir. Bazen gözlükleri bu şekilde takmak zor olacağından hastalar gözlüklerini bir parça bantla alınlarına sabitler. Operasyondan sonraki hassas dönemde bunu nasıl yapacağınızı doktorunuz ya da asistanı size gösterebilir.
Koşmaya ya da ağırlık çalışmaya ne zaman başlayabilirim?
Operasyondan birkaç gün sonra, yürümeye başlayabilirsiniz. Ağırlık çalışmalarından ya da diğer hareketli
aktivitelerden iki hafta kadar uzak durmanız yerinde olur. Üç haftanın sonunda da her tür sportif aktivitenize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var; üçüncü haftada kemikleriniz iyileşmiş ve kaynamış olsa da yine de sert bir darbe alırsanız burnunuzu kırabilirsiniz. Ne tür sporlara devam edeceğinizi düşünürken bunu da göz önünde bulundurmalısınız.
Burun estetiği operasyonundan sonra burnun büyümesi mümkün müdür?
Burun estetiği operasyonu yetişkinlere uygulandığında, burun büyümeye devam etmez. Fakat hasta daha gençse, büyümeye devam edebilir. Bu nedenle kızlara en az 14, erkeklere de en az 15-16 yaşına gelene kadar beklemelerini tavsiye ediyoruz.
Burun estetiği operasyonunun etkilerini görebilmek için bir sene beklemek gerektiği doğru mu?
Evet. İlk ay şişlik büyük ölçüde inse de, ilk sene boyunca yavaşça devam eden bir iyileşme süreci vardır. Bu, burnun değiştirilemez doğasıdır. Değişikliklerin %80’i ilk haftada belli olur, ikinci hafta bu oan %90’a çıkar ancak %100’e ulaşması bir seneyi bulur. Operasyon sonrası hastalarımızı görme aralıklarımız da buna göre düzenlenmiştir.
Peki ya burun estetiği operasyonunuzun sonuçlarından memnun kalmazsanız?
Mutlu hastalara kavuşmanın sırrı; muayene esnasında kuracağınız dürüst, açık ve etkili iletişimdir. Çoğu yetkin, saygın cerrah, hastaların beklentilerini gerçekçi tutmak ve onlara olası sonuçları göstermek için ellerinden geleni yapar. Fakat eğer hasta mutlu değilse, bunu operasyondan sonraki süreçte bildirmesi çok önemlidir. Genellikle memnun olunmayan şey, operasyondan sonra hala şiş duran bir burun ucu ya da hala burnun köprü kısmının hala biraz havada durmasıdır. Buradaki mutsuzluk cerrahla konuşularak ve iyileşme sürecinin fotoğrafları gösterilerek giderilebilir.
Hastada yer yer çarpıklık görülürse, ki bu nadiren de olsa görülebilir, cerrahın uygulayabileceği basit prosedürler vardır. Bunlar genelde doğrudan muayene odasında düzeltilebilir. İyileşme beklenmedik bir şekilde gerçekleştiğinde ise, hastaya bir düzeltme operasyonu sunarız. Hastalarımızın sağlığı ve memnuniyeti bizim için önemlidir, bu nedenle böyle bir durumda ücret de talep etmeyiz.