![Kulak Kiri Bir Hastalık Mı?](https://www.kulakburunbogaz.com/wp-content/uploads/2023/05/kulak-kulak-kiri-kulak-copu-98222.png)
Kulak Kiri Bir Hastalık Mı?
Kulak Kiri Bir Hastalık Mı? Bir çoğumuz kulağımızda zaman zaman biriken kulak kiri yüzünden şikayetçiyizdir. Hatta bazılarımız bu birikintileri temizlemeyi takıntı haline getirip, her fırsatta pamuklu çubuklarla gayretli bir temizliğe kalkışır. Peki hiç düşündünüz mü sürekli temizlemenize rağmen neden bu sıvı yeniden oluşur?
Dış Kulak Yolu
Gerçekten de dış kulak yolu dediğimiz yani kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanan kanalın yaklaşık üçte birlik dış kısmında, tüylerle örtülü bölümde bizim kulak kiri olarak tanımladığımız ve aslında kulağın mikrop kapmaması, kendini dış etkenlerden koruyabilmesi için ürettiği ve serumen adını alan salgı bulunur.
Buradaki salgının mikropları öldürücü ve dışarıdan gelen yabancı maddeleri tutucu yapışkan bir etkisi vardır. Aynı zamanda normal bir insanda buradaki tüyler üretilen bu salgıyı dışarıya doğru atma hareketiyle temizler ve yeni salgı üretimine olanak verirler. Oldukça dar olan bu kanalın içindeki salgıyı temizlemeye çalışırken kulağın kendi kendini temizleyemeyeceği derin bölgeye iterseniz burada buşon dediğimiz gerçek kulak kirlerinin oluşmasına neden olursunuz. İşte bu durumda artık sizin temizlik dediğiniz işlem tıbben bir hastalık olan buşona neden olur ki bu birikintinin mutlaka doktor tarafından temizlenmesi gerekmektedir.
Kulağı Temizletmek Zararlı Mı?
En sık sorulan sorulardan biri de ‘kulağımı doktora temizletmeli miyim?’ sorusudur. Elbette sağlıklı bir kulağın doktor tarafından temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Yukarıda da belirtildiği gibi kulak zaten kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Ancak dış kulak yolunu tamamen tıkamış ve artık kulağın kendi başına temizleyemeyeceği bölgede ve miktar olarak fazla sert bir kirin oluşmuş olması elbette temizlenmesini gerektirecektir. İşte bu noktada bir kısır döngü başlar.
Bu kire neyin neden olduğu çözümlenmezse elbette yeniden oluşacak ve yeniden temizlik işlemi gerektirecektir. Yani kulağın yeniden temizlenmesinin nedeni halk arasında yanlış bilindiği gibi bir kere temizlenmiş kulağın bu temizliğe alışması ve yeniden temizlenmeye gereksinim duyması değil, nedenin ortadan kaldırılmamasından dolayı ihtiyaç duyulmasıdır.
Kulak Kaşıntısı ve Kulak Kiri
Bazı bünyelerde kulak salgısı üretimi daha fazladır. Özellikle yağlı ciltlerde bu salgı daha yoğun bir şekilde üretilir. Kuru ciltlilerde ise salgı daha az ancak kuru bir biçimdedir. Alerjik insanlarda, şampuan ve sabunlu suyun kaşıntıya neden olmasına bağlı daha fazla kulak kiri oluşması ve daha sık dış kulak yolu enfeksiyonları gözlenir. Kaşıma sırasında çok ince olan kulak yolu derisinde çizilmeler olup mikroplara davetiye çıkartılır. Bu nedenle kulak kaşıntısı olan kişiler sorunu kaşıyarak değil doktora başvurarak çözümlemelidirler. Ayrıntılı bir kulak muayenesi sonucu doktorunuz size tedavi konusunda yardımcı olacaktır.
- Kulak Kiri Bir Hastalık Mı ?
- Kulağı Temizletmek Zararlı Mı
- Kulak kiri belirtileri nelerdir?
- Kulak kiri neden birikir?
- Kulak kiri neden olur?
- Kulak kiri belirtileri
- Kulak kiri
Kulak Kaşıntısı
Kulak hastalıkları ile ilgili aklınıza takılan her türlü sorunuzu bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız için lütfen iletişim formumuzu doldurunuz.